23 Ekim 2012 Salı

Cocuklara kurban bayrami etkinlikleri..

Share

         

http://www.haber7.com/haber/20101114/Cocuklar-icin-kurban-Bayrami-diyaloglari.php

http://www.inciminci.com/?p=3403

http://www.annekaz.com/2010/09/kurban-bayrami-etkinlikleri/

Not:postu e maille yayinladigim icin linkleri acik plarak yazdim pc ye gectigimde ilgili isimlerle kopruleyecegim insallah:)

yarın arefe..ve ben her bayram olduğu gibi derin fakat mesruru bi hüzün içindeyim..Allahu Tele bir bayrama daha kavuşturdu çok şükür..ama ya seneye ?..tekrar görebilecek miyim..yoksa neyi toplayıp götürmüşsem toprağın altındamı olacağım..
hem sevinç ve hem de hüzünle tekrar hoşgeldin Kurban bayramımız..
Biliyorsunuz dini bayramlarımız çocuklara tam olarak aktarılamıyor daha doğrusu çocuklar işin içini çok fazla dahil edilmiyorlar..olayın dışında kalıyorlar..geçen senelerde sevgili annekazın ve inciminci nin bu konuda fevkalede önemli girişimleri olmuş..çok güzel fikirler vermişlerdi..(isimlerine tıklarsanız görebilirsiniz.. )
bu senede birkaç fikir ve etkinlik ile bu bilincin oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyorum..
- öncelikle kurban bayramını çocuklara anlatırken Hz İbrahim (AS) in kişiliğinden,yüksek ahlakından,yardımseverliğinden ve tevazuundan bahsedelim..
- Kurban hadisese anlatılırken,Hz . İbrahim in  emre itaatini ve Hz.İsmail in teslimiyetini vurguluyarak,Allahu Tealanın hediyesi olarak gönderilen kurbanın bir can kurtararak ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayalım..
bu konuda pedagog Mehmet Teber in "kurban bayramı diyalogları "yazısı çok işinize yarayacaktır. İşte yazının bir bölümü aşağıda:

- Sana İbrahim peygamberin bayram hikayesini anlatmamı ister misin yavrum?
- Evet anne/baba!
- İbrahim peygamber, insanlara hep iyilik yapan, yoksullara yardım eden bir peygambermiş. İnsanlara daha çok yardımcı olmak için Allah'a dua etmiş. "Allah'ım bana bir oğul verebilir misin?" demiş. "O, bana yardımcı olsun. Beraber iyilik yapalım" demiş. Allah da İbrahim peygamberin duasını kabul etmiş. Ona İsmail adında güzel bir çocuk vermiş. İsmail büyümüş, babasına yardım etmiş. İnsanlara hep iyilik yapmış. Bir gün İbrahim peygamber bir rüya görmüş. Rüyasında yaşlı bir dede ona demiş ki "Ey İbrahim, Allah'a bir hediye kurban ver" İbrahim peygamber, uyanınca oğlu İsmail'i yanına çağırmış. Onu Allah'a hediye vermek istiyormuş. İsmail güzelce giyinmiş. Babasının sözünü dinlemiş. İsmail'i hediye etmek için dağa çıkmışlar. Dağa çıkınca bir melek gelmiş ve İbrahim peygambere koç getirmiş. Demiş ki: İbrahim peygamber! Çocuğunu hediye etmene gerek yok. Allah çocukları çok sever ve onların babasının yanında kalmasını ister. Sen bu koçu Allah'a hediye et. İbrahim peygamber de koçu Allah'a hediye etmiş, kurban etmiş. Allah da onların bu hediyelerini kabul etmiş. İkisi de çok mutlu olmuşlar.  
Bayram, sevdiklerimizi ziyaret etmektir.
- Anne/baba biz nereye gidiyoruz?
- Amcalarımızı/teyzelerimizi ziyarete gidiyoruz yavrum. Bayramda büyükler ziyaret edilir ve onların eli öpülür. Büyüklerimizi ziyaret edince biz çok mutlu oluyoruz. Onlar da mutlu oluyorlar. Bu nedenle herkesi ama herkesi bayramda ziyaret ediyoruz. Böylece çok ama çok mutlu oluyoruz.
- Anne/baba benim arkadaşlarıma da gidecek miyiz?
- Tabi yavrum, senin arkadaşlarına da gideriz.
Bayram, küskünlerin barışmasıdır.
- Şimdi halanlara/teyzenlere/amcanlara gidiyoruz kızım/oğlum. Biz onunla tartışmıştık ve sonra da küsmüştük. Ama bayramda tüm küskünler barışır. Herkes birbirinden özür diler. Senin de küstüğün arkadaşın varsa onu da ziyaret edip barışırız tamam mı?
Bayram, kabirdeki büyüklerimizi ziyaret etmektir?
- Anne/baba burası neresi?
- Burası mezarlık yavrum. Ölenler bu mezarların içine konurlar.
- Toprağın içine mi?
- Evet, toprağın içine.
- Ne yaparlar ölenler orada.
- Toprağın altında Cennet'e giden gizli kapılar var. Ölenler oradan geçerek Cennet'e giderler. Hani sana Cenneti anlatmıştım ya hatırlıyor musun? İşte oraya giderler ve orada çok mutlu olurlar. Bu kapıları sadece onlar görebilir ama.
- Anne/baba ben ölmek istemiyorum.
- Ben de senin yaşındayken ölmek istemiyordum. Çocuklar ölmek istemezler zaten yavrum.
- Anne/baba ben de ölüp o kapılardan girmek istiyorum.
- O kapılardan girebilmek için önce bir sürü iyilik yapıp biriktirmen gerek ama. Senin yaşın biraz küçük. Bak deden taa 70 yaşına kadar iyilik yapıp biriktirdi. İyiliklerin birikip kocaman dağlar kadar olunca, o zaman sen de o kapılardan girmeye hak kazanırsın.
Bayram, sahip olduklarımızdan bir kısmını kurban etmektir.
- Anne, bu koçları/kuzuları/inekleri ne yapacaklar?
- Allah'a hediye edecekler yavrum. Bayramda Müslümanlar Allah'a hediye verirler. Kurban bayramında da koç/kuzu/inek hediye ederler.
- Allah inekleri ne yapar anne?
- Fakirlere verir yavrum. Böylece onlar da bayramda çok mutlu olur. 
Bayram, yoksulları gözetmektir.
- Yavrum ben komşularımıza et götüreceğim. Sen de gelmek ister misin?
- Evet anne.
- Bayramda herkes elindekini yoksullarla paylaşır. Sen de şekerlerinden bir kaçını paylaşmak ister misin? Hadi bakalım getir şeker çantanı, onu da bu poşetin içine koyalım beraberce götürelim.
Bayram, hediye vermektir?  
- Anne babamlar bu koçu kesecekler mi?
- Hediye edecekler desek daha doğru olur yavrum. O koçu, namaz kıldıktan sonra dua ederek Allah'a hediye edecekler.
- Anne hani Allah nerede?
- Bizim gözlerimiz küçük olduğu için biz Allah'ı göremiyoruz yavrum. Ama o bizi ve hediye ettiğimiz kurbanı görüyor.  

Bayramla ilgili gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra çocuklardan aile büyükeri için şirin tebrik kartları hazırlamalarını teklif edebilirsiniz..
Yini birlikte yapacağınız kurban bayramı temelı bir çok etkinlik çocuğun bayramı içselleştirmesini ve bir dahaki seneye heyecanla beklemisini sağlayacak..
Tabi bayramda hediyeleşmenin , yeni kıyafetler alınmasının çocuk üzerindeki tesirini bilmeyen yoktur:)
Herkese bol hayırlı bayramlar..




http://clickncraft.net/2011/12/chic-sheep/




http://www.crafts-for-all-seasons.com/lamb-craft.html


sweetgrace.typepad.com

http://mybiblecrafts.com/LibrarySamples/lambpaperplatepatterns2in.jpg

http://mybiblecrafts.com/LibrarySamples/lambpaperplatepatterns2in.jpg


http://christiangamesandcrafts.com/subjects/items/102



http://www.ichild.co.uk/activities/view/616/Sheep-Finger-Puppet



http://ellementaryhome.blogspot.com/2012/03/sheep-ish.html


http://www.clickacraft.com/handprint/animals/handprint-paper-sheep






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...