8 Mayıs 2009 Cuma

bir adet pırlanta,içli köfte,menengiç kahve...

Share

pırlanta kalpli arkadaşım tuğbaya öğlen yemeğine gittik geçen kızlarla..yemekte;etli güveç,şehriyeli pilav,van ın meşhur ayran aşı(sevdiğim tek çorba),zeyinyağlı yaprak sarma(bizim kokoş betül vejeteryan olduğu için ona özel),yoğurtlu kabak haşlama,harika acılı domates sosu,içli köfte ve tatlı olarak köstebek pasta(pastayı görünce aklım gittiğinden resmini çekmeyi unuttum.ben yapınca eklerim tarifiyle birlikte)...yemekler inanılmaz lezzetliydi ama kalbimizi fetheden iki şey oldu..birincisi arkadaşımın Siirt li olması sebebiyle harika yaptıkları içli köfte..ikincisi ise ilk defa içtiğim Siirtte meşhur menengiç diğer adıyla bıttım kahvesi..inanılmaz lezzetli bir kahve..kendileri dövmüşler demir havanda,ama hazırlarıda varmış buyuk marketlerde ,en kısa zamanda denemem lazım...

Menengic Kahvesi
Menengic Agacı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde Ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Latincede pictacia perebinthus diye anılan Menengic ; yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi farklı isimler almıştır. Menengic kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir. Menengic Kavesinin içinde kimyasal madde yoktur %100 doğaldır.


Menengic Kahvesinin Faydaları
Öksürügü Keser
Balgam Söktürür
Nefes Açıcıdır
Nefes Darlığına İyi Gelir
Antiseptik Özelliği vardır
Göğsü Yumuşatır
Solunum Yollarına faydası vardır
Ayak terlemelerini önler
Yaraları tedavi eder
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur
Ses tellerine iyi gelir
Mide ağrılarını dindirir


Menengiç Kahvesinin Hazırlanışı
Menengic Kahvesi TÜRK KAHVESİ tarzında ağır ateşte pişirildiği gibi , hazır kahve tarzında da kullanılabilir.

Menengic Kahvesini Türk uslu pişirmek için :

Cezveye her fincan için iki çay kaşığı kahve, istege göre şeker ilave edilip kısık ateşte bi iki taşım kaynatılır.
Bir süre bekledikten sonra servis yapılabilir.

Hazır (Instant)Kahve Usulü Hazırlamak için:
Her fincan için bir çay kaşığı kahve, iki çay kaşığı kahve kreması isteğe göre şeker ilave edilip üzerine
kaynar su koyarak karışıtılır. Bu hazırlanış biçimi pişirmeye göre daha kolay ve pratiktir.
Net: 300 gr.

2 yorum:

gülay dedi ki...

Valla böyle güzel sofralar, neşeli davetler olduğu sürece nasıl süzüleceksin bilemiyorumki???
Neyse bakalım ileride hatırlayacağın hoş anıların olacak bunlar, bu arkadaşlıklar.Tadını çıkar yinede..

mydepo dedi ki...

EVET AYNEN ÖYLE VALLA,NE YAPICAM BEN!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...