8 Ağustos 2009 Cumartesi

bu yazı tüm taşınanlara ve taşınacaklara ithaf edilmiştir...

Share

şimdi neden bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum şu sebeplen..birincisi bizzat kendim 9 yıl içinde 7-8 kere ev taşıdım..ikincisi çok kısa süre bir önce en yakın arkadaşımın taşınma sürecinde bizzat ve bilfiil bulundum..üçüncüsü sevgili teyzem taşınıyor,ona da fikir olsun diye yazdım..
evet gerekçelerde hazır olduğuna göre işe taşınırken mutlaka alınması gerekenlerle başlayalım...
  1. bol miktarda koli bandı
  2. bir iki tane tahta kalemi
  3. ihtiyaç kadar koli
  4. kırılacak ve çizilecek eşya için çıtpıtlar
  5. sağlam ip
  6. maket bıçağı en az 4-5 buyuk boy hurç ve yeteri kadar naylon
evet alınacaklar bu kadar..gelelim tecrübelerime göre sıralamaya ve püf noktalarına...
  • bir kere her zaman önce kullanılmayan giysiler kolilenir..neden çuval değil de koli?çünkü özellikle gömlek ve pantalonlar askısıyla beraber kolilere yerleştirildiğinde kırışma ihtimali azalıyor.
  • koliler doldurulduktan sonra bantlama işlemi yapılmadan tahta kalemiyle hangi odaya ait olduğu ve varsa kırılacak eşya diye not düşülmeli,sonra bantlanmalı..
  • bir kaç gün içinde giyilecek giysiler hariç tüm giysiler kolilenmeli..
  • kirli olan herşey yıkanmalı,ütülenmeli,sonra kolilenmeye hazır hale getirilmeli...
  • ikinci işolarak çarşaflar,nevresimler,yorganlar,battaniyeler ve bilimum örtüler varsa önce kendi kılıflarına sonra büyük hurçlara yerleştirilmeli ..yerleştirilen her hurcun en üstüne ağzını kapayacak şekilde içten çarşaf veya örtü kapatılarak fermuarı çekilmeli( yolda açılıp dağılmasını önlemek için)..hurçlar mutlaka naylonla sarılarak bantlanmalı..
  • sonra toplanacak ikinci ve en zahmetli yer yine taşınma anına kadar kullanılacak eşyalar hariç tüm mutfak malzemelerinin kolilenlenmesi aşamasıdır..eğer bir iki gün içinde taşınılacakda plastik bardak çatal kullanmanzını öneririm...
  • bu aşamada kolilerin en altına darbeleri en aza indirgemek için buruşturulmuş gazate kağıtları koyup,,her parçayı ister çıtpıtlara ister gazate kağıtlarına sararak düzeli bir biçimde yerleştirilmeli..koli ağır olduysa kutuda hiç boşluk kalmaması ve tampon görei görmesi için artık kumaşlar veya yine gazte kağıtları sıkıştırılmalı...
  • eğere bardaklar,tabaklar,çatal bıçak,baharatlıklar falan hepsi ayrı ayrı cinsine göre kutulanırsa yerleştirilirken rahatlık sağlayacaktır..
  • mutfakkolilerin hepsinin üzeri kırılacak mutfak diye yazılmalı,koliler çok büyük değil küçük veya orta boylardan seçilmeli...
  • evdeki tüm ıvır zıvır mümkünde aynı kutuya koyulmalı..
  • evde bir yıldan beri kullanılmamış olan tüm eşya,giysi ve ıvır zıvırlar elden çıkarılmalı,ev ferahlatılmalı..çünkü bir yıldır ihtiyacınız olmayan birşeye muhtemelen bir daha ihtiyacınız olmayacak..ama bazılarının birincil derecede işine yarayabilir...
  • taşınma işlemi sırasında belinizi incitmemek ve enerjiniz dengeli kullanmak için bol bol su için ve en az 25 dakikada bir ayaklarınızı havaya kaldırarak 5 dakika kadar uzanın..ve yerden alacağınız şeyleri çömelerek alın..
  • mutfak ,giysi,ve mefruşat ve ıvır zıvırlar kolilenince genelde geriye büyük eşyalar kalır..büyük eşyaşarın parçalanması işini son güne bırakmayın bir yada iki gün önceden parçalarına ayırıp çizilecek olanları buyük naylonları kaplayarak bantlayın..bu durumda son gün bir arkadaşınızda misafir olursubuz..:)
  • eşyaların hepsi kolilenmiş olsa bile eğer taşınacağınız yere kendi özlşe arabanızla gidecekseniz şunları asla kolilemeyin ve son ana kadar yanınızdan ayırmayın,eğer mümkün olmuyorda bir arkadaşınızdan tedarik edin..vileda kovası ve paspası,iki adet bez,bulaşık deterjanı,süpürge ve kürek,bir kaç adet poşet..
  • kamyon yükleme yapmaya başladığı zaman oda oda eşyaları almalarını sağlayın.böylece onlar ikinci odaya geçtikleri zaman siz boşalan odayı süpürüp,yerlerini bir ağız sildikten sonra kapısını kapatabilirsiniz...
  • kamyonun yerine sermek için eğer arttıysa fazla naylonları kullanın,ve herşey yerleştikten sonra naylonlarla üzerini kapayın..(genelde kamyonların kendisinde oluyor)
  • son olarak tüm bu süreçte kendinizi kasmayın,yakınlarınızdan yardım almaktan çekinmeyin,hepsi hepsi bu stresin en fazla iki hafta süreceğini,sonra rahat ededeceğinizi düşünün..ve sevdiklerinizle vedalaşın...
  • teyzecim kolay gelsin..:)

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Tavsiyelerin,temennilerin ve beni düşündügün için teşekkürler, evet bence sende bunca deneyim ve tesbitten sonra, bir "evden eve nakliye" firması kurabilirsin(nası yeni bir proje ama)
Acaba diyorum bu deneyimlerinden bizzat burada yararlansam daha iyi olmazmıydı.Ankaraya,yardıma bekliyorum haberin olsun.

mydepo dedi ki...

evet yazıyı yazarken bende bunu düşünmedim değil,ne varki çok istemem karşın şartlara teslim olmuş durudmdayım,yinede ilerleyen günler ne gösterecek bakalım,öpüyorum..

Adsız dedi ki...

yeni taşınmış biri olarak, of!diyorum da başka şey demiyorum. bu ne çiledir yahu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...