25 Şubat 2012 Cumartesi

90/10 sırrını biliyor musunuz..çok etkileyici..

Share
nette buldum,paylaşmak istedim..
90/10 Sırrını keşfedin,

Bu keşif hayatınızı etkileyecek belkide değiştirecek.

Bir örnek verelim:
Ailenizle kahvaltı yapıyorsunuz. Kızınız, kahve fincanına çarpıyor ve bir fincan kahve gömleğinizin üzerine dökülüyor.
Biraz önce olan olay üzerinde hiçbir kontrolünüz yok. Sonradan olacaklar ise sizin davranışınıza göre belirlenecek.


Lanet ediyorsunuz. Kahveyi üzerinize döktüğü için kaba bir şekilde kızınızı azarlıyorsunuz. Kızınız üzülüyor ve ağlamaya başlıyor. Kızınızı azarladıktan sonra eşinize dönüyor ve kahve fincanını masanın kenarına çok yakın koyduğu için eleştiriyorsunuz. Bunu kısa bir sözlü tartışma takip ediyor. Öfkeyle üst kata çıkıyor ve gömleğinizi değiştiriyorsunuz. Aşağıya indiğinizde kızınızı, ağlamaktan dolayı kahvaltısını bitirememiş ve okul için hazırlanamamış bir halde buluyorsunuz. Kızınız otobüsü kaçırıyor. Eşinizin ise gitmek için hemen çıkması gerekiyor. Hemen aceleyle arabanıza koşuyorsunuz ve kızınızı okula bırakmak üzere hareket ediyorsunuz. Geç kaldığınız için, saatte 50 km hız sınırlaması olmasına rağmen saatte 80 km hızla gidiyorsunuz. 15 dakikalık gecikmeden ve hız limitini aştığınız için ödediğiniz 120 YTL trafik cezasından sonra okula ulaşıyorsunuz. Kızınız, size “Hoşçakal” demeden binaya koşuyor. Ofise 20 dakika gecikmeyle geliyorsunuz ve evrak çantasını evde unuttuğunuzu anlıyorsunuz. Gününüz korkunç bir şekilde başladı!
Devam ettikçe kötüleşiyor daha da kötüleşiyor sanıyorsunuz ,eve gitmeyi dört gözle bekliyorsunuz. Eve ulaştığınızda eşiniz ve kızınızla olan ilişkilerinizde araya sıkıştığınızı sanıyorsunuz. Neden?
Sabahleyin nasıl tepki verdiğinize bağlı olarak!
Neden kötü bir gün geçirdiniz?
A) Kahve sebep oldu
B) Kızınız sebep oldu
C) Polis sebep oldu
D) Siz sebep oldunuz




Cevap “D” şıkkı.
Kahvenin dökülmesinde sizin bir kontrolünüz yoktu. Sizin gününüzün kötü geçmesine o 5 saniye içindeki davranışlarınız sebep oldu.


Olabilecek ve olması gereken ise şöyleydi:

Üzerinize kahve sıçradı. Kızınız ağlamak üzere. Siz nazikçe “Tamam tatlım, bir dahaki sefere biraz daha dikkatli olman gerek” diyorsunuz. Havluyu kaptığınız gibi üst kata çıkıyorsunuz. Gömleğinizi değiştirip, evrak çantasını aldıktan sonra aşağıya iniyorsunuz ve aynı anda pencereden kızınızın otobüse bindiğini görüyorsunuz. Kızınız geri dönüp el sallıyor. Siz ve eşiniz ise gitmek için birlikte çıkmadan önce vedalaşıyorsunuz. 5 dakika önce işe geliyorsunuz ve çalışma arkadaşlarınıza neşeli bir şekilde selam veriyorsunuz. Patronunuz ne kadar güzel bir günde olduğunuz hakkında konuşuyor.
Farka bakın! İki farklı senaryo. İkisi de aynı başladı. İkisi de farklı bitti. Neden?
90/10 sırrı inanılmazdır! Çok azımız bunun farkındadır.

SONUÇ?

Pek çok insan gereksiz yere stresten, dertlerden, problemlerden ve baş ağrısından acı çekmektedir.
Bu sır nedir?
Hayatın 10′u, sizin başınıza gelenlerden oluşur.
Hayatın diğer 90′ına ise sizin bu başınıza gelenlere nasıl davrandığınızla karar verilir. İnsanlar anlamsız şeyler söyler ve yaparlar. İnsanlar hasta olurlar. Arabalar bozulur. Uçaklar geç kalır ve bütün planlarımızı alt üst ederler. Trafikte bir sürücü canımızı sıkabilir v.s. Bu 10′luk kısım tamamen bizim kontrolümüz dışında gerçekleşir Diğer 90′lık kısım farklıdır. Diğer 90′lık kısmı siz belirlersiniz. Nasıl mı?
Olaylara yaklaşımınızla!
Nasıl tepki verdiğinize bağlı olarak.
Gerçekten olanların 10′unda hiç bir kontrolünüz yok.
Diğer 90′ı ise sizin tepkinizle belirlenir.Bir nevi kelebek etkisi..!

5 yorum:

reyhane dedi ki...

Ah keşke yakınımızda biri bunu sık sık hatırlatsa..

SKINNY dedi ki...

cok guzel bir yazi. ozelikle icinde oldugum gunler icin sanki benim iicn yazilmis gibi. herseyi yakip yikmadan toparlayabilmem icin. sagol

InceBelliSaziye dedi ki...

kadinin ilk tepkisini okuyunc,a biri bizim eve kamera koymus da, cekmis de, soze dokmus sandim yemine derim:(

neslinin atölyesi dedi ki...

aynı şeyleri çoğu zaman eşim yapıyor sakin ol demekten sıkıldım devamı da hep aynı oluyor maalesef. ona da okutucam bu yazıyı teşekkürler paylaşım için

BAL ANNE dedi ki...

her okuyan kendinden bir şeyler buluyor sanırım ......ama çokkk hakikatlii bir yazi...paylasım ıcın tskler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...